JAPONYA’DA REIWA DÖNEMİ BAŞLADI

JAPONYA’DA REIWA DÖNEMİ BAŞLADI

Japonya’da 645 yılından modern Japonya’nın kurucusu imparator Meiji ‘nin tahta geçtiği 1868 yılına kadar dönem adları tahta her yeni imparator geçtiğinde ve bazen de doğal afatler ya da önemli bir takım olaylar yaşandığında değişmekteyken, bu yıldan itibaren dönem adları sadece tahta yeni bir imparator geçtiğindedeğişmeye başladı. İmparator AKİHİTO’nun dönemi HEISEI (Barışı Başarmak) son ererek yerini 1 Mayıs itibariyle oğlu veliaht prens NARUHİTO’nun REIWA (Güzel Uyum) dönemine bıraktı.

İmparatorluk dönem adları Japonya’da tüm resmi belgelerde, madeni paralarda, ehliyet vb. ‘de kullanılmakta ve yeni imparatorun tahtta kalacağı sürenin ruhuna dair bir niyet beyanı özelliği de taşımakta.

Dolayısıyla böylesine önem arz eden yeni dönem adı yaklaşık bir yıl süren değerlendirmeler, akademisyen ve uzmanlar, hükümet, iki kamaralı Meclisin başkanları ve Bakanlar Kurulu arasındaki uzun istişareler sonucu ve belirli kriterler dahilinde belirlenerek 1 Nisan günü hükümet sözcüsü Yoshihide SUGA tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

1.400 yıllık imparatorluk geleneğinde toplam 247 dönem adı seçilmişti ancak bu seferkinidiğerlerinden farklı kılan ilk defa kaynak olarak Çin klasiklerinin değil, 1.200 yıl önce derlenmiş Japonya’nın en eski şiir antolojisi Manyoşu’nun kullanılması oldu. Kelimeyi oluşturan yazı karakterleri “REI” ve “WA”, antolojide sert bir kışın ardından baharın gelişiyle tomurcukların çiçek açmasını dile getiren şiirden seçildi.

Başbakan Şinzo ABE,tıpkı baharın gelişiyle açan erik ağacı çiçekleri gibi her bir Japon vatandaşının kendi çiçeğini açabileceği (hayallerini gerçekleştirebileceği) bir dönem olması niyetiyle bu ismin seçildiğini belirtti. Ayrıca söz konusu antolojide sadece asiller ve aristokratlarca değil, savaşçılar ve halkın diğer kesiminden insanlar tarafından da yazılmış şiirlerin de bulunduğunu, REIWA isminin herkes tarafından benimseneceğini umut ettiklerini ve kültürün birbirini kollayan, gözeten insanların güzelliğiyle doğup büyüdüğünü de ifade etti.

1989 yılında 55 yaşında tahta geçen AKİHİTO ile 200 yıldan fazla süredir ilk defa bir Japon imparatoru tahttan feragat ederek ayrılmış oldu. İmparator AKİHİTO 2016 yılında, ilerleyen yaşı ve sağlık problemlerinin kendisinin görevine devam etmesine engel teşkil edeceğini belirterek tahtı oğlu veliaht Prens NARUHİTO’ya devretme niyetini dile getirmişti. Japonya’nın 2. Dünya Savaşı sonrası anayasasına göre her ne kadar imparatorun sadece sembolik bir gücü kaldı ise de, Japon halkının hanedana saygısı çok büyük.

Halktan biriyle evlenen ilk imparator olan AKİHİTO, görevi süresince monarşiyi halka yakınlaştırmaya çalıştı, felaketzedelerin yanında oldu ve yurtta ve dünyada barışın önemine her fırsatta dikkat çekti.

Veliaht prens NARUHİTO 1 Mayıs itibariyle Japonya’nın 126. imparatoru olarak tahta geçti. NARUHİTO 2009 senesinde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmişti.